Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Πουλιά του παραδείσου - Οι χορευτές του ζωικού βασιλείου

Τα πουλιά του παραδείσου είναι μέλη της οικογένειας Paradisaeidae της τάξης Passeriformes. Η πλειοψηφία των ειδών βρίσκονται στην Νέα Γουινέα και στα γειτονικά νησιά, με λίγα είδη στις νήσους Μαλούκου και στην Ανατολική Αυστραλία. Η οικογένεια έχει 41 είδη σε 14 γένη. Τα μέλη αυτής της οικογένειας είναι ίσως περισσότερο γνωστά για το φτέρωμα των αρσενικών του είδους, ιδίως τα ιδιαίτερα επιμήκη και περίτεχνα φτερά που εκτείνονται από το ράμφος ,τις φτερούγες ,την ουρά ή το κεφάλι. Επί το πλείστον περιορίζονται σε βιότοπο πυκνού τροπικού δάσους. Η διατροφή όλων των ειδών αποτελείται κυρίως από φρούτα και σε ένα μικρότερο βαθμό αρθρόποδα. Ορισμένα είδη απειλούνται από το κυνήγι και την απώλεια ενδιαιτημάτων.
Αποτέλεσμα εικόνας για birds of paradise


Σχετική εικόνα
Τα πουλιά του παραδείσου μοιάζουν με κοράκια σε εξωτερική εμφάνιση και στην πραγματικότητα συγγενεύουν με τα κορακοειδή. Κυμαίνονται σε μέγεθος από το βασιλικό πουλί του παραδείσου μόλις 15 εκατοστά μήκος και 50 γραμμάρια βάρος μέχρι το μαύρο sicklebill  που με τη μακριά ουρά του αγγίζει τα 110 εκατοστά . Στα περισσότερα είδη, οι ουρές των  αρσενικών είναι μεγαλύτερες και μακρύτερες από των  θηλυκών, οι διαφορές κυμαίνονται από ελάχιστες σε ακραίες. Τα φτερά είναι στρογγυλεμένα και σε ορισμένα είδη έχουν δομικά τροποποιηθεί στα αρσενικά προκειμένου να παράγουν ήχο. Τα ράμφη επίσης διαφέρουν από είδος σε είδος με  μερικά είδη να έχουν χοντρά και κυρτά ράμφη όπως τα sicklebills και τα riflebirds, ενώ άλλα λεπτά και μικρά όπως τα astrapias.

Αποτέλεσμα εικόνας για birds of paradise
Το κέντρο της ποικιλομορφίας των πουλιών του Παραδείσου είναι το μεγάλο νησί της Νέας Γουινέας : όλα εκτός από δύο γένη βρίσκονται εκεί. Τα είδη που δεν βρίσκονται στη Νέα Γουινέα ανήκουν στα γένη Lycocorax και Semioptera, τα οποία είναι ενδημικά στις Νήσους Μαλούκου, στα δυτικά της Νέας Γουινέας. Από τα riflebirds του γένους Ptiloris, δύο είναι ενδημικά στα παράκτια δάση της Ανατολικής Αυστραλίας, ένα απαντάται στην Αυστραλία και στη Νέα Γουινέα, και ένα βρίσκεται μόνο στην Νέα Γουινέα. Το μόνο άλλο γένος που περιλαμβάνει κάποιο είδος που δεν βρίσκεται στην Νέα Γουινέα είναι το γένος Manucodia, ένας εκπρόσωπος του οποίου βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Κουήνσλαντ. Τα υπόλοιπα είδη περιορίζονται στη Νέα Γουινέα και στα γύρω νησιά. Η πλειοψηφία των πουλιών του παραδείσου ζει σε τροπικά δάση, και τα περισσότερα είναι δενδρόβια. Τα περισσότερα είδη έχουν περίτεχνα τελετουργικά ζευγαρώματος. Τα αρσενικά, επιδεικνύοντας τα πολύχρωμα φτερά τους, πραγματοποιούν «χορούς» για να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: